Proč je grip na fotoaparát užitečnější, než si myslíte. 4 důvody, proč si ho koupit

Proč je grip na fotoaparát užitečnější, než si myslíte. 4 důvody, proč si ho koupit

Vydáno: 15. 6. 2024
Autor: martinkamin

gripGrip (bateriový grip) může být významným přínosem pro fotografy, kteří potřebují delší výdrž s bateriemi, lepší ergonomii a flexibilitu při focení. Obecně se jedná o “pasivní” příslušenství, které nemá vliv na kvalitu vaší fotografie, ale v mnohém vám usnadní fotografování, sníží vaši zátěž při dlouhém fotografování.

Tahat několikakilovou výbavu v ruce celý den na focení svatby nebo nějaké reportáže nebo sportovního klání, se 100% projeví na vaší únavě.

Grip k vaší fotovýbavě přidá nějakých 300 gramů a musíte si zvážit, zda přínosy, které popíšu dále, mají větší váhu než negativa.

NIKON MB-N11 multifunkční bateriový zdroj pro Z7II/Z6II

Co je grip

Grip je užitečné psaivní příslušenství pro fotoaparáty (spíše pro vyšší modely). Nejvyšší modely bezzrcadlovek výrobců Nikon Z9 a Canon R1 (v přípravě) a R3 mají grip integrovaný a nelze jej z fotoaparátu sejmout. Podobně to bylo se zrcadlovkami. Mají také jiné baterie - nepřenosné na jiné modely.

Naproti tomu gripy pro většinu ostatních fotoaparátů jsou snímatelné a dovnitř vkládáte 2 standardní baterie, které často pasují také do jiných těl fotoaparátů.

bateriový grip je navržen výhradně pro bezzrcadlovky Canon EOS R5/R5C/R6/R6 Mark II

4 důvody

Zde jsou základní důvody, proč by jste o gripu měli uvažovat:

  1. Více baterií ve fotoaparátu: Grip nebo-li battery grip obvykle umožňuje použití dvou baterií najednou, což výrazně prodlužuje dobu, po kterou můžete fotografovat bez nutnosti měnit baterie. V nových bezzrcadlovkách a posledních modelech zrcadlovek máte možnost detailně sledovat zbývající kapacitu každé z baterií zvlášť. To je užitečné při dlouhých foceních, jako jsou svatby a sportovní události.
  2. Lepší ergonomie: Grip vám poskytne pevnější a pohodlnější úchop fotoaparátu při focení na výšku. Pokud tedy často držíte fotoaparát s nějakým delším nebo těžším objektivem na výšku, grip vám stejné ovládací prvky nabídne na svém těle ještě jednou a na jiných místech. Budete mít méně unavené zápěstí a budete jistěji držet fotoaparát s objektivem. Ikdyž sestava bude mít několik kilogramů.
  3. Snazší vertikální focení: Většina gripů je vybavena dalšími ovládacími prvky, jako je spoušť, otočné voliče a tlačítka pro korekci expozice, autofokusu, které jsou umístěny tak, aby usnadňovaly fotografování na výšku (vertikálně). Portrétní focení si tak můžete užít stejně jako landscape orientaci.
  4. Rychlejší přístup k funkcím: Díky dalším ovládacím prvkům na gripu gripu lze rychleji a pohodlněji ovládat klíčové funkce fotoaparátu, což může být přínosné v situacích, kdy je třeba rychle reagovat a měnit nastavení.

CANON BG-R10 Battery Grip pro EOS R5/R6

Gripy ale nejsou zadarmo.

Od výrobců fotoaparátů stojí mnoho tisíc korun, pro Canon EOS R5 stojí dokonce originální Canon Grip BG-R10 skoto 10 tísíc(!).

Na druhé straně je ale dost výrobců alternativ, jejiž kvalita je velice podobná originálu (co byste chtěl pokazit na plastovém výlisku?), ale stojí polovinu a dokonce nejlevnější neznačkový grip jsem našel v Kauflandu za 2000!

Ale platí, co jsem napsal na začátku: grip je spíše pasivní rozšíření fotoaparátu a na jeho “kvalitě” až tam nezáleží, jako na objektivech a jejich stabilizaci.

SONY VG-C3EM battery grip pro A9/A7R III/A7 III

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.