Grip JUPIO JBG-C019 pro Canon EOS R5/R6

Grip JUPIO JBG-C019 pro Canon EOS R5/R6

Vydáno: 15. 6. 2024
Autor: martinkamin

grip JBG-C019 společnosti JUPIONa fotoexpedici v Toskánsku jsem měl na test grip JBG-C019 společnosti JUPIO, konkrétně pro řadu bezzrcadlovek EOS R5 /R5c / R6 / R6 Mark II, testoval jsem ho na Canon EOS R5, který jsem bral do krajiny s sebou díky jeho rozlišení.

V Toskánsku jsem fotil krajinu na mé 37. fotoexpedici, ale také venkovní a interiérový portrét.

Vertikální grip (nebo se také používá často označení battery pack) je příslušenství, které stávajícímu tělu fotoaparátu přidá možnost fotografovat v přirozené poloze ruky (zápěstí) také na výšku. To ocení zejména portrétní nebo sportovní fotografové. Více obecných informací jsem psal v tomto článku.

Na co grip?

Grip je spíše přídavná věc k fotoaparátu a nachází oblibu nejvíce mezi profesionály. Obecně řečeno snad nelze při jeho vývoji a výrobě nic moc pokazit, ale i tak vás některé “vlastnosti” mohou příjemně překvapit, a někdy rozčarovat. Otočné voliče mohou mít kovový “cvakací” chod, tlačítka nefungovat přesně nebo baterie špatně sedět uvnitř atd. atd.

Provedl jsem test na grip JUPIO JBG-C019 v Toskánsku, pozdeji na naší akci fotobrani.cz (kde fotíme portrét, akt, glamour, fashion a boudoir) a na focení ve studiu, kde horizontální i vertikální orientaci používám velice často. Celkově grip splnil všechna má očekávání. Detailněji se rozepíšu zde v recenzi.

grip JBG-C019 společnosti JUPIO

Testované JUPIO mi na první pohled a omak připadalo celkově spíše “plastické”. Grip, kde máte dlaň, má hodně gumový “filling” a na omak je grip pogumován více než samotné tělo EOS R5. Klade tedy větší odpor (což je  v pohodě), ale také  na něj více ulpívá prach a špína.

Ergonomie JUPIO JBG-C019

Do gripu zleva zasouváte bateriový modul (lyžinu), do kterého se posadí dvě baterie Li-on, takové ty standardní, které běžně používáte v celé řadě fotoaparátů EOS 5D Mark II, 5D Mark III, 5D Mark IV, 6D, 6D Mark II, 7D, 7D Mark II, 60D, 60Da, 70D, R, Ra, R5, R6 a které jsou běžně dostupné také od druhovýrobců. Baterie se do lyžin zleva zakládají podélně, zacvaknou se do zámkového mechanismu a vloží do gripu. Upevní se tam otočným zámkem.

Při zacvaknutí baterií do lyžiny buďte opatrní, protože ta první baterie mi běžně z mechanismu vypadávala. Neuvolňovala se sice uvnitř, ale pouze při vysouvání lyžiny.

grip JBG-C019 společnosti JUPIO

Malá poznámka k bateriím

Krátká poznámka: JUPIO dodává také své baterie pro celou řadu EOS EF a EOS R, a pro další výrobce. Testoval jsem dva kusy LP-E6NH s kapacitou 2130 mAh včetně duální USB nabíječky.

Na test jsem ke gripu dostal také nabíječku s označením 10 11 V2, kterou můžete nabíjet obě baterie současně z USB portu (proud je ale malý cca 500 mA =  je to dost pomalé). V balení jsou také dvě baterie kompatibilní s bateriemi Canon LP-E6NH. A výrobce uvádí že jejich kapacita 2130 mAh. Subjektivním srovnáním jsem si ověřil, že jsou zcela srovnatelné s originálem Canonu. Objektivním srovnáním jsem na ně udělal ve studiu cca 700 fotografií a obě baterie stále vykazovaly cca 70 procent kapacity. Takže celkově dvouhodinové focení by mohlo představovat kapacitu v obou na 4x tolik snímků a času.

Na Obě baterie od JUPIO byste tedy měli vydržet 2800 snímků a 8 hodin focení.

Pak jsem zkoušel plné baterie na focení rugby. Oba poločasy (90 minut) na objektivy 400 mm a 70-200 jsem fotil s AF, servo a ISO cca 1600 do RAWu. K tomu jsem nahrávat přes USB-C fotky (celkem 2300 fotografií) do PC do Lightoomu. Stav baterií JUPIO byl  nakonec 18 % a 23 %. Grip tedy odebírá energii z obou článků současně.

Baterie mají záruční dobu asi 6 měsíců podle českých zákonů a dobíječka má záruku 3 roky.

Provedení

Lyžina na baterie, do kterého baterie vkládáte, na mě působí velice plastickým - a křehkým dojmem - takový ten tvrdý, ale křehký plast. Sice mají být celou dobu používání gripu zasunuté uvnitř gripu, ale i tak bych uvítal robustnější provedení.

Ještě poznamenám, že bateriová lyžina není v gripu utěsněná, mechanismus uzavření je proveden jako plast na plast. Chybí mi tak alespoň základní gumové těsnění. To znamená, že nečistoty a zejména prach mohou vnikat do prostoru baterií. Sice uvnitř není žádná elektronika, ale i tak bych baterie chtěl mít více ochráněné.

grip JBG-C019 společnosti JUPIOgrip JBG-C019 společnosti JUPIO

Něco navíc

Grip od JUPIO má všechny očekávané vlastnosti a je podobný tomu originálnímu od Canonu a podobně i jiným alternativním výrobcům. JUPIO má navíc jednu zajímavou vlastnost (na rozdíl od dalších výrobců). Grip je současně přijímačem, ke kterému dostanete vysílač a fotoaparát budete moci spouštět dálkově přes wifi na 2,5 GHz. Nic nenastavujete, nic nekonfigurujete, prostě to hned funguje. Dosah spouště jsem testoval v budově, kde “za rohem” už nefungovala, ale na volném prostranství splnila svůj účel.



JUPIO uvádí, že grip  JUPIO JBG-C019 pasuje na tyto modely bezzrcadlovek Canon: EOS R5 /R5c / R6 / R6 Mark II.

Když už jsem zmínil konkurenci, našel jsem několik dalších alternativ na trhu. Dokonce Kaufland prodává na svém eshopu (dodavatelem je třetí strana) grip kompatibilní s Canon EOS R5/R5C/R6/R6 Mark II. Produkt označují zcela nepokrytě stejně jako Canon: BG-R10. Podobně výrobce Newell Bateriový grip BG-R10 pro Canon R5 / R6.

Všichni výrobci svorně uvádí, že můžete použít baterie  LP-E6, LP-E6N, LP-E6NH, což jsou standardní Li-on použité ve vyšších modelech zrcadlovek a bezzrcadlovek.

V gripu máte dvě baterie (LP-E6 / LP-E6N / LP-E6NH), na EOS R5 máte tedy prostor pro spolehlivých 800-1000 fotografií. Nabíjet je můžete ve externí nabíječce nebo přímo v gripu pomocí USB-C power delivery kabelu zapojenému do těla fotoaparátu (to jsem nezkoušel).

Přímo na těle gripu jsou dvě LED diody každá je spřažená s jinou baterií a ty ukazují případně jestli baterie jsou vybité. Bohužel se mi nepodařilo toto ověřit, protože ani jednou se LED nerozsvítila, ikdyž baterie byla vybitá na 3 %. Přehled o bateriích mám samozřejmě také v samotném menu fotoaparátu, tak jak je obvykle na dnešní moderní bezzrcadlovky.

Na gripu nemáte jedinou věc a to je velký kruhový holič. Ten vám 100% bude chybět, ale je pochopitelné, že s ohledem na velikost gripu tam dva stejné nemohou vejít, aby to celé bylo použitelné v práci. Druhý kruhový volič není ani na EOS R3.

Co všechno najdete na gripu

Tlačítka AF-ON, zamykání expozice *, lupu, výběr AF, korekční kolečko pod palec, volič.

Na ukazováčku máte spoušť s tradičně dvěma polohami, dále Mf-m a kruhový volič. Jelikož je grip v podstatě podél celé délky fotoaparátu, úplně v pohodě na něj vměstnáte čtyři prsty, takže máte pevný úchop.

Na gripu najdete také hák na připojení popruhu. Grip má záruku 3 roky.

Závěrem

Takže, pokud nepotřebujete z nějakého důvod Canon a nic než Canon, toto příslušenství od JUPIO splní svou funkci za cca polovinu než originální od Canonu a zbytek můžete zainvestovat do baterií, které JUPIO dodává také s kapacitou stejnou jako originální Canon.

A trošku něco navíc za cenu nižší než originální Canon, dálková spoušť na wifi.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.